ΤΟ ΝΑΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ…ΟΧΙ. Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΡΑΙΔΕΣΤΟ

1

 

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, όσον αφορά το γνωστό σε όλους μας αίτημα των πολιτών της Κοινότητας Νέας Ραιδεστού, για ίδρυση Λαϊκής Αγοράς. Περισσότερος από ένας χρόνος πέρασε από τη στιγμή που οι πολίτες κλήθηκαν, με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Δήμου Θέρμης, να ψηφίσουν αν θέλουν να λειτουργήσει Λαϊκή Αγορά στη Νέα Ραιδεστό και σε ποιο σημείο της Κοινότητας και παρόλα αυτά το θέμα παραμένει έωλο για το αν πραγματοποιηθεί η όχι.

Η Παρέμβαση Πολιτών κατέθεσε γραπτή εμπεριστατωμένη πρόταση με τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις στο Τοπικό Συμβούλιο. Οι προτάσεις αυτές κρίθηκαν από τους τοπικούς Συμβούλους της Διοικούσας Παράταξης ακατάλληλες. Αντ’ αυτού προτάθηκε απ’ αυτούς,  να λειτουργήσει η Λαϊκή Αγορά ακριβώς απέναντι από τα Νεκροταφεία, σε ένα άδειο οικόπεδο. Φυσικά ο Δήμαρχος απέρριψε αβλεπεί την αστεία αυτή πρόταση.

Στη συνέχεια κλήθηκε να προτείνει νέες  θέσεις λειτουργίας της Λαϊκής  αρμόδιος Τεχνικός του Δήμου. Έτσι η σύμβουλος επί των θεμάτων αυτών, η κυρία Μαρία Γρηγοριάδου, συνέταξε την σχετική πρόταση και όρισε τις νέες θέσεις λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς, οι οποίες τέθηκαν προς ψηφοφορία στο δημοψήφισμα.

Από τους πολίτες που συμμετείχαν στην ψηφοφορία το 99,62% ψήφισε ΝΑΙ στην ίδρυση της. Συγκεκριμένα από τους 457 συνολικά ψήφους οι 266 (ποσοστό 58%) ψήφισαν υπέρ της λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς σε κεντρικό σημείο της Κοινότητας, ώστε να είναι εύκολα προσεγγίσιμη από το σύνολο της κατοίκων.

Όμως το σημείο αυτό που προτάθηκε από την κ. Γρηγοριάδου, κρίθηκε ακατάλληλο από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών, καθόσον το συνολικό διαθέσιμο μήκος ανάπτυξης πάγκων ήταν μόλις 80 μέτρα, δηλαδή βία βία να χωρούσαν 10 πάγκοι στη σειρά.

 

Έτσι η ψήφος των πολιτών που είπαν ΝΑΙ στη Λαϊκή Αγορά σε κεντρικό σημείο της Κοινότητας έγινε στη συνέχεια ΟΧΙ.

 

Εδώ κρίνουμε απαραίτητο, να παραθέσουμε ξανά το χρονικό της υπόθεσης και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

 

Το χρονικό της υπόθεσης.

2011 Πρώτη φορά ζητείται επίσημα από τους Κατοίκους της Νέας Ραιδεστού, με αίτημα προς την Κοινότητα, η δημιουργία Λαϊκής Αγοράς με άκαρπο αποτέλεσμα.

2013 Απόρριψη του αιτήματος, με ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου.

2014 (22 Οκτωβρίου) Επαναφορά του αιτήματος με πρωτοβουλία της Παρέμβασης Πολιτών και ομόφωνη αποδοχή του αιτήματος από το Τοπικό Συμβούλιο.

2014 (17 Νοεμβρίου) Η ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου δεν έγινε αποδεκτή. Στην συνέχεια από την Ποιότητα Ζωής με την  97/2014 απόφαση, επιβλήθηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό.

2015 (Μάρτιος) Ολοκληρώνεται το άτυπο δημοψήφισμα στο τοπικό Κατάστημα και με συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων κατοίκων (ποσοστό 99,62%) ενέκριναν την ίδρυση Λαϊκής Αγοράς, ορίζοντας την επιθυμία των πολιτών για λειτουργία της Λαϊκής σε κεντρικό σημείο της Κοινότητας.

2015 (2 Οκτωβρίου) Η Ποιότητα Ζωής με την απόφαση 37/2015 εγκρίνει την ίδρυση Λαϊκής Αγοράς, επί της οδού Πολυτεχνείου, από την συμβολή της με την οδό Κολοκοτρώνη έως την Αθανασίου Διάκου (μήκος 80 μέτρα) και περιορίζει την ανάπτυξή της μόνο στην μια πλευρά του δρόμου, κάτι το οποίο ουδέποτε συμφωνήθηκε ή συζητήθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Νέας Ραιδεστού.

2015 (29 Δεκεμβρίου) Μετά παρέλευση τριών μηνών, η Παρέμβαση Πολιτών καταθέτει ερώτημα απευθυνόμενο στον πρόεδρο της Κοινότητας για την πορεία του θέματος, καθόσον ο καιρός περνούσε άπρακτα. Δεν είναι  καθόλου τυχαίο που λάβαμε απάντηση, στο παραπάνω ερώτημα, μετά από εβδομήντα (70) ημέρες και συγκεκριμένα στις:

2016 (10 Μαρτίου) όπου μας κοινοποιείται ότι το Νοέμβριο του 2015 έγινε αυτοψία από τη διεύθυνση Λαϊκών Αγορών, και ο προταθείς χώρος κρίθηκε ακατάλληλος.  Παράλληλα μας πληροφόρησαν με το έγγραφο αυτό, ότι ο πιθανός χρόνος έναρξης λειτουργίας, σε νέα θέση που κατέδειξε ο Πρόεδρος στον υπάλληλο Λαϊκών Αγορών, δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθόσον απαιτείται εκ νέου, η έγκριση του χώρου αυτού, από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας.

 

Κλείνοντας θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

  1. Γιατί δεν ενημερώθηκαν όλοι οι Τοπικοί Σύμβουλοι της Κοινότητας από τον Πρόεδρο, για το πρόβλημα που προέκυψε με την απόρριψη της πρότασης από τη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών;
  2. Γιατί χρειάστηκαν 70 ολόκληρες ημέρες να ενημερωθούμε για κάτι που ήξερε ο Πρόεδρος πριν την υποβολή του ερωτήματός μας (Υποβολή ερωτήματος 29 Δεκεμβρίου 2015, απάντηση προς την Παρέμβαση Πολιτών 10 Μαρτίου 2016, απόρριψη της πρότασης από τη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών Νοέμβριος 2015);
  3. Γιατί ο Πρόεδρος της Κοινότητας δεν ζήτησε έκτακτο Τοπικό Συμβούλιο, ώστε να συζητηθεί και να συναποφασιστεί η νέα θέση απ’ όλους τους Τοπικούς Συμβούλους;
  4. Αν η απαίτηση για λειτουργία Λαϊκής Αγοράς προερχόταν από τους τοπικούς Συμβούλους της Διοικούσας Παράταξης θα χρειαζόταν επίσης διάστημα πάνω από 5 χρόνια για να υλοποιηθεί;

 

Αναμένουμε και ευχόμαστε η Λαϊκή Αγορά να λειτουργήσει μέσα στην «πενταετία», σε θέση που να ανταποκρίνεται στη βούληση των πολιτών της Κοινότητας Νέας Ραιδεστού!!!